February | 2023

Sănătate și starea de bine

 

Cum stăm cu sănătatea?

6 din 10 români declară că starea lor de sănătate este bună sau foarte bună. Persoanele cu educație universitară și cele cu venituri mari au o stare de santate mai bună decât cele cu venituri mici și educație medie sau scăzută.

Doar 8% dintre români declară că au o stare de sănătate proastă sau foarte proastă. Până la 65 ani, creșterea procentelor celor care declara starea de sănătate proastă sau foarte proastă crește foarte puțin cu vârsta. O explicație a acestui aspect poate fi recalibrarea așteptărilor vizavi de santate pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. Astfel, cei care aveau snatate bună sau foarte bună se "mută" către stare de sănătate neutră – "nici bună nici proastă" atunci când înaintează în vârstă.

 

 

Vitamine pentru toată lumea

7 din 10 români au luat vitamine sau suplimente alimentare în ultimul an. Prin comparație cu bărbații, femeile sunt mai înclinate să ia vitamine și suplimente alimentare (77% vs 66%). Interesant este că incidența consumului de vitamine este similară pentru toate categoriile de vârstă.

 

 

Vigilență la dietă

4 români din 10 declară că anul trecut au înlocuit (parțial sau total) băuturile carbonatate și/sau energizante cu apă și sucuri naturale. Un procent similar din români (40%) spun că au evitat prăjelile, grăsimile și/sau fast food-ul. În plus, 3 din 10 români au evitat dulciurile și produsele cu zahăr. Dacă evitarea dulciurilor și a băuturilor carbonatate se întâmplă în mod egal la femei și bărbați, mâncarea nesănătoasă pare să genereze o îngrijorare mai mare în rândul femeilor. De asemenea, locuitorii din București sunt mai preocupați de dietă decât cei din provincie.

 

                                                                                               *Procente din total populatie

 

Prevenția, la pachet cu venitul?

1 din 3 români din mediul urban au făcut o vizită la medic pentru prevenție și un procent similar (32%) și-a făcut analizele de sânge preventiv, fără să fie bolnavi. Persoanele cu venituri mari și cele care locuiesc în București sunt mai înclinate să facă controale și analize în mod preventiv, prin comparație cu persoanele aparțînând celorlalte categorii demografice.

 

Sportul și mișcarea

1 din 2 români declară că a făcut sport sau mișcare pentru a se menține în formă. Bărbații, cei cu educație superioară și cei cu venituri mari practică sport și mișcare într-o proporție mai mare decât media. Cel mai mare interes pentru sport îl vedem în Ardeal și cel mai scăzut în Banat, Crișana și Maramureș.

 

Rugăciunea și meditația – ancore pentru sănătate și starea de bine

Tehnicile care vin pe făgașul spiritualității sunt un pilon important în menținerea sănătății și a stării de bine. Astfel, 4 din 10 români s-au rugat pentru sănătatea lor și a celor din jur. Femeile și persoanele cu venituri mici se roagă într-o proporție mai mare decât media (51% respectiv 45%). Locuitorii din sudul României (Oltenia, Muntenia, Dobrogea) se roagă într-o proporție mai mare pentru sănătate, iar cei din Ardeal într-o proporție mai redusă.

 

Dealtfel rugăciunea joacă un rol important în mentalul colectiv atunci când vine vorba de sănătate.  Astfel, 87% din români sunt de acord că rugăciunea și/sau gândurile pozitive pot îmbunătăți starea persoanei căreia îi sunt adresate.

 

5% din românii din mediul urban practică meditația sau tehnici de spiritualitate de tip Yoga sau Chi Gong. Aceste practici sunt mai populare în rândul tinerilor și a locuitorilor din București.

 

Somnul și postul intermitent

1 din 4 persoane declară că a respectat cu strictețe orele de somn iar 1 din 6 persoane a ținut post intermitent în ultimul an. Procentul celor care au utilizat postul intermitent este de două ori mai mare la persoanele cu educație superioară prin comparație cu cele cu educație medie sau scăzută (21% vs 11%).

 

Vaccinurile – un subiect controversat

1 din 5 persoane a făcut unul sau mai multe  vaccinuri în ultimele 12 luni. Acest procent vine la pachet cu o atitudine puternic polarizată față de vaccinuri. Astfel, 34% dintre români declară că vaccinurile fac mai mult rău decât bine. Această opinie este relativ egal distribuită între diversele categorii demografice, ușor mai ridicată în rândul populației cu educație scăzută și venituri mici.

 

Abordări alternative pentru sănătate

O bună parte din români sunt deschsi la tratamentele alternative. Astfel, 66% sunt de acord că tratamentele homeopatice funcționează în cele mai multe cazuri, iar 59% sunt de acord că metodele alternative de vindecare sunt adeseori mai eficiente decât medicamentele.  În acest context 14% din români au făcut anul trecut un tratament homeopatic și 8% din români au vizitat o persoană care practică medicina alternativă.

 

 

 

 

Despre studiu

Cercetarea de piață a fost realizată pe un eșantion de 1076 persoane, reprezentativ pentru populația cu vârstă cuprinsă între 18 și 65 ani din mediul urban. Datele au fost culese în luna februarie 2023.  Culegerea datelor s-a făcut prin platforma Frappe Digital, folosind panelul Daedalus Online. Eroarea de eșantionare este de +/- 3%.