Mai | 2023

Virtuți

 

Triada mioritică: bunătate, cumpătare, demnitate

Puși să aleagă 5 virtuți dintr-o lista de 20 de virtuți, românii au generat 4 virtuți definitorii, care au acumulat peste 30% din opțiuni, în condițiile unui "fair share" de 25%. Acestea sunt bunătatea (41%), cumpătarea (39%), demnitatea (37%) și deschiderea la minte (32%).

 

În același timp o altă serie de virtuți au acumulat sub 20%, care este un procent semnificativ mai mic decat "fair share". Cu alte cuvinte aceste virtuți nu sunt considerate ca fiind la fel de prezente în ADN-ul poporului român.  Printre acestea se numără încrederea în sine, perseverența, autenticitatea sau onoarea. O mențiune specială merită spiritualitatea, care ocupă ultimul loc cu sub 10% din toate opțiunile exprimate. Având în vedere înclinațiile poporului român către religie, este foarte posibil să se fi făcut o disociere între spiritualitate și religie.

 

 

 

Așteptări de la copii – mai curajoși, mai încrezători și mai creativi decât părinții lor

Virtuțile pe care românii și-ar dori să le întâlnească la copiii lor sunt în mare parte din alt registru decât cele prin care se autoevaluează. Astfel, pe primele două locuri apar curajul (46%) și încrederea în sine (43%), ambele cu mult peste procentele prin care românii s-au evaluat pe ei înșiși ( +24%, respectiv +29%). O altă virtute așteptată de la copii care depășește cu mult procentul virtuții autoevaluate este creativitatea (35% vs 25%).  Demnitatea (40%), bunătatea (36%) și deschiderea la minte (30%) completează podiumul  și se regăsesc atât în autoevaluare cât și în așteptările față de copii, între virtuțile definitorii (care au un procent semnificativ peste fair share).

 

Față de virtuțile autoevaluate, oamenii așteaptă într-un procent mai mic de la copiii lor virtuți precum cumpătarea (-16%), simțul umorului (-14%) sau  modestia (-11%).

 

 

 

Firmele și caracterul

Așteptările de la firmele din România se suprapun în mare parte peste valorile de caracter: onestitate (59%), autenticitate (47%), onoare (44%) sau demnitate (36%). Topul virtuților așteptate de la firme este completat de creativitate (41%) și iubirea pentru cei din jur (34%).

 

În mod oarecum neașteptat, virtuți precum prudența, cumpătarea, curajul sau simțul umorului sunt semnificativ sub fair share, poate și pentru că acestea sunt văzute  mai degrabă că niște opțiuni personale ale firmelor – care nu au un impact direct asupra consumatorilor.

 

 

 

Despre studiu

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1100 persoane, reprezentativ pentru populația din mediul urban cu vârste cuprinse între 18 și 65 ani. Datele au fost culese in mai 2023 prin platforma Frappe Digital, utilizând panelul Daedalus Online.