March | 2023

Responsabilitate socială

 

Preambul

Scopul studiului a fost acela de a înțelege mai bine cum sunt văzuți principalii stakeholderi ai societății prin prisma contribuției lor la rezolvarea diverselor probleme/cauze sociale. Astfel, respondenților li s-au dat o serie de 10 cauze sociale și au fost întrebați cine cred că ar trebui să preia inițiativa în fiecare din aceste cauze.

 

Așteptăm mai puțin de la alții

Dacă facem o medie a celor 10 cauze sociale, vedem că pe primul loc pentru preluarea inițiativei este guvernul (38%), urmat de indivizi/comunitate (19%). Aceasta arată o schimbare majoră de paradigmă în ceea ce privește capacitatea individuală de a rezolva problemele sociale. Așteptări relativ modeste de a prelua inițiativa în aceste cauze se regăsesc la mediul de afaceri (7%) și ONG-uri (6%). În acest clasament, parlamentul și primăriile sunt undeva la mijloc, cu 11% respectiv 15%.

 

 

Priorități diferite pentru fiecare stakeholder

Așteptările de a prelua inițiativa sunt diferite de la cauză la cauză pentru fiecare dintre cei 6 stakeholderi măsurați. Mai jos avem un tabel centralizator în care am marcat primele 5 cauze în ordinea așteptărilor de preluare a inițiativei, pentru fiecare stakeholder în parte.

 

 

Eu/Comunitatea din care fac parte

Comunitatea este așteptată să preia inițiativa mai mult în aria de reciclare a ambalajelor, curățeniei, educației, sportului de masă și combaterii violenței domestice.

 

 

Firmele mari/Mediul de afaceri

Mediul de afaceri ar trebui – în opinia respondenților - să se implice cu prioritate în dezvoltarea antreprenoriatului. Alte cauze relevante pentru firme ar fi reciclarea, creșterea veniturilor, sportul de masă și susținerea imaginii României în afara țării

 

 

ONG-urile

Dintre activitățile relevante în care se așteaptă inițiativa ONG-urilor sunt: sportul de masă, combaterea violenței domestice, susținerea copiilor orfani/bătrânilor singuri și dezvoltarea antreprenoriatului

 

 

Primăriile

Cauza principala în care primăriile ar trebui să se implice este curățenia. Alte cauze relevante ar fi: reciclarea, susținerea copiilor orfani/bătrânilor singuri, sportul de masă, reducerea sărăciei și a discriminării și combaterea violenței domestice.

 

 

Guvernul

Guvernul este chemat să aibe inițiativă în proporția cea mai mare dintre toti stakeholderii în majoritatea cauzelor sociale expuse. Cele mai importante sunt creșterea veniturilor și a calității vieții, reducerea sărăciei și a discriminării sociale, susținerea imaginii Româniai în afară țării, îmbunătățirea educației copiilor și  susținerea copiilor orfani/ a bătrânilor singuri

 

 

Parlamentul

Așteptările de la parlament în preluarea inițiativei sunt semnificativ mai mici decât de la guvern. Pe primele locuri regăsim susținerea imaginii României în afara țării, reducerea sărăciei și discriminării sociale, creșterea veniturilor și a calității vieții, combaterea violenței domestice și dezvoltarea antreprenoriatului.

 

 

Despre studiu

Cercetarea de piață a fost realizată pe un eșantion de 1076 persoane, reprezentativ pentru populația cu vârstă cuprinsă între 18 și 65 ani din mediul urban. Datele au fost culese în luna februarie 2023.  Culegerea datelor s-a făcut prin platforma Frappe Digital, folosind panelul Daedalus Online. Eroarea de eșantionare este de +/- 3%.