April | 2023

Obiceiuri Digitale

 

Reflexe pavloviene

75% dintre românii din mediul urban își verifică telefonul imediat ce s-au trezit dimineața (deseori sau aproape întotdeauna), în creștere cu 13% față de anul 2018. În aceeași ordine de idei, toaleta pare să fie un loc propice  pentru utilizarea telefoanelor pentru 81% din români, în timp ce  60% fac acest lucru deseori sau aproape întotdeauna.

 

 

Mesaje de...proximitate

Față de anul 2018, vedem o crestere cu 18% a persoanelor care trimit în mod uzual mesaje electronice de pe telefon unor persoane care  se află în aceeași locuința (61% în 2023 vs 43% în 2018) . O creștere chiar mai mare față de 2018 (de 27%, de la 34% la 61%) apare la trimiterea mesajelor între persoanele aflate la muncă, în același birou. Acest fenomen este mai accentuat la persoanele tinere și tinde să scadă pe măsură ce vârsta crește.

 

 

Informație oriunde, oricând

Telefonul este din ce în ce mai utilizat că o extensie a capacității de informare oriunde și oricând. Vedem astfel că procentul celor care compară în mod uzual prețurile din magazine cu cele de pe site-urile online e în creștere în ultimii 5 ani, de la 46% la 59%. De asemenea 62% (+3% față de 2018) dintre români  folosesc adeseori telefonul ca să caute informații în legătură cu programul TV pe care îl urmăresc. În același spirit, vedem o dublare a procentului românilor care folosesc QR codes, de la 30% la 60%. Prin comparație cu femeile, bărbații tind să utilizeze într-o mai mare proporție QR codes (65% vs 54%).

 

 

Noua normalitate

81% dintre români fac în mod uzual plăti ale facturilor de pe telefon, în creștere cu 29% față de acum 5 ani. Dealtfel în ultimii 5 ani procentul celor care folosesc  mobile banking a crescut mai mullt decât procentul celor care fac online banking (24% vs 13%), astfel încât în prezent mobile banking a devenit mai popular decât online banking  (79% vs 70%).  Ponderea celor care au cumpărat ceva online folosind telefonul a crescut și  ea de la 62% în 2018 la 73% în 2023.

 

 

Practici sau inconștienți?

Traficul  congestionat din marile orașe a dus la creșterea utilizării telefoanelor la volan. Astfel, 29%  (+7% față de 2018) din românii care conduc mașina își verifică în mod uzual  telefonul când așteaptă la semafor, iar 25% (+8%) trimit adeseori SMS-uri sau mesaje electronice în aceeași situație. Fenomenul este mai puțin accentuat în orașele sub 50,000 de locuitori, fie pentru că traficul e mai redus, fie pentru că sunt mult mai puține semafoare. În același timp, utilizarea telefonului la volan (așteptând la semafor) este mult mai mare în rândul tinerilor (40%) și scade pe măsură ce crește vârsta.

 

 

Eticheta socială..doar pe jumătate

Procentul persoanelor care își pun de obicei telefonul pe silențios în timpul întâlnirilor de muncă a crescut în ultimii 5 ani cu 8%, la 78%. De asemenea a crescut semnificativ  și procentul celor care pun în mod uzual telefonul pe slentios în întâlnirile private, cu rude/prieteni/amici, de la 40% la 52%. Cu toate acestea, vedem o creștere chiar mai spectaculoasă în rândul celor care comunică în mod obișnuit prin mesaje  cu persoane din afara grupului în timp ce se află în grup (16% creștere, de la 48% la 64%)

 

 

Pozele scad în popularitate. Victima principală: selfie-urile

Procentul celor care au făcut poze unor personae necunoscute cu telefonul personal a scăzut de la 20% la 14% în ultimii 5 ani. O scădere și mai accentuată vedem în cazul selfie-urilor. Astfel, procentul celor care și-au făcut selfie-uri personale în ultimele 6 luni a scăzut in ultimii 5 ani cu 11%, de la 56%  la 45%. Este foarte probabil că această scădere să fi fost accentuat de fenomenul filmelor scurte și de apariția unor noi rețele sociale bazate pe video cum ar fi TikTok.

 

 

Rețelele sociale se stabilizează, utilizarea app-urilor crește

Procentul celor care au verificat profilul unei persoane pe rețele sociale (în ultimele 6 luni) a scăzut cu 11% în ultimii 5 ani, la 64%. Procentul celor celor care au aplicat la un job despre care au aflat de pe rețelele sociale a rămas constant la 19% .

În același timp, vedem o utilizare din ce în ce mai accentuate a video call-urilor (77% în creștere de la 67%) și a aplicațiilor de monitorizare a sănătății (46% față de 36% acum 5 ani). Utilizarea app-urilor de navigare în propriul oraș (Google Maps, Waze) rămâne ridicată și cvasiconstanta în timp (68%, +3%). Alte aplicații populare în 2023 sunt cele de livrare de mâncare (Uber Eats, Glovo)  sau cele de ride sharing (Uber, Lyft, Bolt) cu 41% respectiv 30% utilizare în ultimele 6 luni.

 

 

Femeile, din ce in ce mai puțin interesate de site-urile de  dating

Procentul celor care folosesc site-uri de dating este cvasiconstant (8% vs 11% acum 5 ani), însă structura pe sexe a celor care folosesc aceste site-uri s-a schimbat substanțial în timp. Dacă în urmă cu 5 ani utilizatorii site-urilor de dating erau 60% bărbați și 40% femei, acum sunt 74% bărbați și doar 26% femei. Această debalansare pe sexe poate să explice și  erodarea popularității acestor site-uri în timp, în România.

 

 

Despre studiu

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1104 persoane, reprezentativ pentru populația din mediul urban cu vârste cuprinse între 18 și 65 ani. Datele au fost culese în martie 2023 prin platforma Frappe Digital, utilizând panelul Daedalus Online.