March | 2023

Femeile și leadership-ul

Fără prejudecăți de gen
Întrebați cine cred că ar face o treabă mai bună la competențe egale – femeile sau bărbații – mai mult de două treimi din români spun că ambele sexe ar face o treabă la fel de bună, arătând că în România nu există prejudecăți de gen atunci când vorbim de leadership. Excepție notabilă face instituția președinției, unde mai puțin de jumătate din români consideră că atât bărbații cât și femeile ar face o treaba la fel de bună.
În cazul celor care cred însă că sexul persoanei face diferența, balanța se înclină mai mult înspre femei sau bărbați astfel: rolurile de de președinte de țară, ministru, director de companie sau primar par să fie mai potrivite pentru bărbați, în timp ce rolul de profesor pare să fie mai potrivit pentru femei.

 

 



Un șef empatic sau rațional?
Întrebați ce ar alege dacă ar avea de ales între un superior direct femeie sau bărbat la competențe egale, 59% din români au declarat că le este indiferent, 22% ar alege un bărbat și 15% ar alege o femeie.

 

 


Motivele pentru alegerea unor bărbați sau femei șef sunt foarte diferite, dincolo de un element generic care apare la ambele categorii (sunt înțelegători/înțelegătoare). Astfel cei care au ales șef femeie au argumentat cu faptul că femeile sunt empatice, serioase, responsabile, organizate și comunică bine. Cei care au optat pentru șefi bărbați au făcut această alegere pentru că bărbații sunt raționali, imparțiali, obiectivi, echilibrați și impun autoritate.

 



Femeile își doresc mai degrabă  șefi bărbați
Dintre cei care aleg un șef bărbat sau femeie, ponderea femeilor care își doresc șefi bărbați (62%) este semnificativ mai mare decât cea a bărbaților care își doresc șefi bărbați (56%).

 

 

Bărbații aleg șefii bărbați pe baza aprecierii caracteristicilor acestora. Femeile însă, aleg șefi bărbați atât pentru carcatersiticile dezirabile la bărbați cât și prin prin identificarea calităților nedezirabile la femeile din poziții de conducere. Astfel, femeile se polarizează atunci când vine vorba de superiorul direct femeie: unele consideră că pot comunica mai bine cu o șefă, altele dimpotrivă, cred că ar fi persecutate sau dezavantajate pe considerente de gen dacă ar avea o șefă.

 



Mai greu pentru femei
Șansele de a ajunge într-o poziție de succes sunt evaluate de respondenți net în favoarea bărbaților. Astfel 55% dintre români consideră că bărbații au șanse mai mari, 39% consideră că sunt șanse egale și doar 6% consideră că șansele sunt mai mari pentru femei ca să ajungă într-o poziție de succes.

 

 


Chiar și atunci când femeile ajung într-o poziție de succes, 21% din români  au tendința de a se îndoi de meritul integral al acelei persoane. Acest procent scade însă la 12% în categoria persoanelor tinere (18-29 ani) arătând un început de schimbare a mentalității.

 




Despre studiu
Datele se bazează pe un eșantion de 1104 persoane, reprezentativ pentru populația din mediul urban cu vârstă cuprinsă între 18 și 65 ani. Culegerea a avut loc în martie 2023, pe platforma Frappe Digital, folosind panelul Daedalus Online. Eroarea de eșantionare este de +/- 3%