January | 2023

Despre râs în România

 

Râdem în mai puțin de una din două zile

Românii din mediul urban au râs cu poftă în medie în 3 din ultimele 7 zile, adică mai puțin de una din două zile. Mai mult decât atât, unul din 10 români nu a râs niciodată cu poftă în ultimele 7 zile. Se pare că venitul mic, și prin urmare grija zilei de mâine, taie pofta de râs a românilor. Astfel, numărul de zile în care românii râd pe săptămână scade odată cu scăderea venitului (3,3 zile pe săptămână la venituri mari prin comparație cu 3 și 2,8 zile la venituri medii, respectiv mici). În sudul României (Oltenia, Muntenia, Dobrogea și București) se râde mai mult decât în restul țării (3,2 zile pe săptămână prin comparație cu 2,7 zile pe săptămână ). Se pare că în această regiune a României, oamenii identifică mai multe situații amuzante în viața de zi cu zi decât în celelalte regiuni (52% vs 45%).

 

 

Rețelele sociale mai amuzante decât partenerii de viață

Topul generatorilor de râs este format din rețelele sociale (48,7%), partenerii de viață (45,7%) și situațiile amuzante din viața reală (41,1%). În acest top urmează prietenii (37,3%), copiii (32,6%) și colegii (32,4%).  Aproape 3 din 10 români au râs la o emisiune de televizor în ultima săptămână , în timp ce 1 din 7 români au râs la propriile glume. Tinerii se amuză mai puternic cu prietenii și în rețelele sociale, văd mai multe situații amuzante în jurul lor și râd într-o proporție mai mare la propriile lor glume. Spre deosebire de celelelate categorii, cei cu venituri mari par să râdă mai mult cu prietenii, cu partenerul(a) de viață și de situații amuzante din viața reală.

 

 

S-a stins râsul de-altădată

Prin comparație cu perioada de acum 5 ani, românii din mediul urban râd în medie semnificativ mai puțin. Astfel, aproape 5 din 10 români rad mai puțin, în timp ce doar 2 din 10 români râd mai mult decât acum 5 ani. Tinerii par să-și fi conservat cel mai bine apetitul pentru râs, dar și aici procentul celor care râd mai mult (31,5%) este ușor mai mic decât al cel al celor care râd mai puțin decât acum 5 ani (35,3%). Cu toate acestea, 3 din 10 tineri râd mai mult decât acum 5 ani, prin comparație cu 2 din 10 români cu vârsta de 30-44 ani și doar 1 din 10 români cu vârsta de 45-65 ani.

 

 

Despre studiu

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1109 persoane, reprezentativ pentru populația din mediul urban cu vârste cuprinse între 18 și 65 ani. Datele au fost culese pe 12 ianuarie 2023 prin platforma Frappe Digital, utilizând panelul Daedalus Online.