April | 2023

Despre emigrare

 

Jumătate din români cochetează cu plecatul din țară

14% dintre românii din mediul urban s-au gândit serios să emigreze și alți 36% au luat în considerare posibilitatea de a emigra în viitorul apropiat. Procentul celor care se gândesc serios  să emigreze este semnificativ mai mare în rândul celor cu varsta de 30-44 ani (19%) și a celor din Banat, Crișana și Maramureș (20%). In rândul celor care au vârsta intre 45 si 65 de ani, procentul celor care s-au gândit serios să emigreze este de 9%.

 

 

Sărăcia, corupția și mentalitatea celor din jur – ingredientele României neprietenoase

Jumătate (50%) dintre cei care iau în considerare alternativa emigrării în viitorul apropiat o fac din motive economice (pentru un nivel de trai mai ridicat). Mai interesant este că pe locul doi între cele mai importante motive pentru decizia de a emigra se regăsește corupția (19%). Ponderea celor care se gândesc să plece ca să scape de corupția din România crește cu vârsta – de la 11% pentru cei tineri (18-29 ani) la 25% pentru cei din categoria de vârstă 45-65 ani. Pe locul trei în motivația de a părăsi țara se găsește calitatea/mentalitatea oamenilor din România (9%). Prin comparație cu celelalte categorii de vârstă, atunci când iau decizia de emigrare,  pentru tineri (18-29 ani) contează mai mult cariera (16%), pentru cei cu vârsta între 30-44 ani contează mai mult educația proprie și a copiilor (10%) și pentru cei din categoria de vârstă 45-65 ani contează mai mult corupția (25%). Femeile sunt mai înclinate să părăsească țara din motive economice (nivelul de trai – 54% femei vs 45% bărbați) în timp ce bărbații sunt mai puternic împinși în afara țării de corupție (24% bărbați vs 13% femei). Calitatea și mentalitatea oamenilor din jur sunt un motiv de a pleca din România care are o pondere de două ori mai mare în rândul celor cu venituri mari prin comparație cu cei cu venituri medii sau mici (16% vs 8%) și de aproape trei ori mai mare în rândul persoanelor cu educație superioară prin comparație cu cele cu educație medie sau scăzută (13% vs 5%).

 

 

 

Țările latine, în pierdere de viteză

Țările latine în care  diaspora românească este cea mai numeroasă (Italia, Spania) par să fie mai puțin atractive pentru cei care se gândesc serios să emigreze în viitorul apropiat. Primele trei locuri în preferințele acestora sunt ocupate de țări anglo-saxone: Germania (15%), Marea Britanie (15%) și Statele Unite (14%). Prin comparație, cei care se gândesc (doar) de principiu să emigreze par a fi mai interesați de Spania (15%) și Canada (13%).

 

 

Sistemul de sănătate mai important decât prezența prietenilor sau rudelor

Dacă ar fi să emigreze, mai  puțin de jumătate din români  (47%) ar alege țara în care doresc să emigreze pe considerentul cunoașterii limbii, în condițiile în care este totuși  primul criteriu de alegere al unei țări. Să remarcăm că și în categoria celor care se gândesc serios să emigreze, cunoașterea limbii este un criteriu pentru doar două treimi din respondenți (64%). 

Pe locul 2 se situează sistemul de sănătate  cu un procent de 46%, peste procentul celor care aleg o țară pentru că au prieteni sau rude în acea țară (41%).  Urmează sistemul de educație (36%), perspectivele de carieră (33%) și rețeaua de protecție socială bună (32%). De asemenea, o treime din români (32%) ar alege o țară în care corupția este foarte scăzută. Apropierea (fizică) de România (15%), comunitatea de români mare din acea țară (27%) sau cât de prietenoși sunt locuitorii acelei țări cu emigranții (29%) sunt aspecte luate mai puțin în calcul într-o ipotetică mutare în altă țară.

 

 

Una din 3 familii este despărțită

21% din familii au cel puțin un membru apropiat al familiei (copil, părinte sau partener de viață) plecat din țară, fără să fie stabilit permananent în străinătate. Alte 12% din familii au cel puțin un membru apropiat  al familiei  plecat definitiv din țară. În același context, aproape jumătate din români (45%) spun că au prieteni apropiați plecați permanent din țară.

 

 

 

Părinții poate se întorc, copiii mai degrabă nu

Întrebați cât de probabil este ca membrii familiei sau prietenii apropiați plecați permanent să se întoarcă în țară în viitor, cele mai mari șanse de a se întoarce le sunt acordate părinților (56% șanse mai degrabă mari sau foarte mari) și cele mai mici prietenilor apropiați (17%). Doar 21% dintre cei care au copii plecați permanent din țară apreciază că aceștia au șanse reale (mai degrabă mari sau foarte mari) de a se întoarce în țară în viitor.

 

 

Despre studiu

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1104 persoane, reprezentativ pentru populația din mediul urban cu vârste cuprinse între 18 și 65 ani. Datele au fost culese in martie 2023 prin platforma Frappe Digital, utilizând panelul Daedalus Online.